Over Liseth Oldegberts

gallery/portret3

Met een loep in mijn oog loop ik als het ware door het uurwerk heen wat ik voor me op de werkbank heb liggen.

Over de raderen heen langs de tanden die op elkaar ingrijpen, kijk ik naar de balans die met zijn dunne veer ervoor zorgt dat het anker zijn beweging constant doorzet. Het verfijnde tikken van de ankersteentjes tegen het ankerrad klinkt mij als een regelmatige hartslag in de oren.

 

Het uurwerk weer tot leven wekken en zien dat het gaat lopen, een horloge opknappen en er weer als nieuw uit te laten zien is dan ook waar mijn horlogemakershart sneller van gaat kloppen.

Vanaf het moment dat ik in aanraking ben gekomen met het vak horlogemaker, ben ik verliefd geworden op het werk. Het fijn mechanische werk, waarin je vaak zelf op zoek moet naar een oplossing op het vraagstuk hoe je een uurwerkmechanisme weer werkend kunt krijgen vind ik een prachtige uitdaging.

 

Het is mooi om te werken met een grote verscheidenheid aan gereedschappen en waar nodig je eigen gereedschap te kunnen maken voor een specifieke toepassing. Het is ambachtswerk met een lange geschiedenis.

 

Sinds 2009 hou ik me bezig met het repareren van horloge uurwerken. In dat jaar ben ik bij een horlogemaker in de leer gegaan. Al snel breidden mijn werkzaamheden zich uit naar reparatie en onderhoud aan quartz uurwerken, gevolgd door onderhoud aan mechanische uurwerken. Na een paar jaar heb ik mijn werkzaamheden voortgezet bij een andere horlogemaker, waar ik de fijne kneepjes van het vak me helemaal eigen heb kunnen maken.

 

Ik raak niet uitgekeken op dit mooie werk. Het blijft me verbazen hoeveel soorten uurwerken er in de loop van de tijd geproduceerd zijn en hoe divers dit werk is. Ik repareer een grote diversiteit aan uurwerken. Van eenvoudige handopwinders tot automaat chronograaf uurwerken met uitgebouwde complicaties. Ook quartz uurwerken met diverse complicaties kunnen in het atelier gerepareerd worden.